Het Hans Christian Andersen House werd gesticht in de geboorteplaats van de auteur in 1908. Na een uitgebreide renovatie werd het heropend. Het nieuwe museum, een ontwerp van architect Kengo Kuma, herinterpreteert het leven en het werk van Andersen. Het complex van 5600 m2 herbergt een kinderhuis en een ondergrondse tentoonstellingsruimte, die omgeven worden door een magische tuin. Architectuur, landschapsarchitectuur, kunst en tentoonstellingsontwerp versmelten tot een avontuurlijke en betoverende ervaring. Bezoekers worden steeds weer verrast door elke ruimte die langs het gebogen pad ligt. Zo weerspiegelt de visie van de architect de methode van Andersen, waarbij een kleine wereld zich plots ontvouwt tot een heel universum. Er zijn boeken, schriften, schetsen, schrijfgerei, gedroogde bloemen en andere persoonlijke bezittingen van Andersen te zien. Deze artefacten worden nu allemaal prachtig gepresenteerd in een tentoonstellingsontwerp van Event.
Meyvaert ontwikkelde, produceerde en installeerde 42 vitrines met inbegrip van graphics en objecthouders. De reeks bestaat uit klokken, cilindrische klokken, tafelvitrines, ingebouwde wandvitrines, een staande wandvitrine en een vrijstaande cilindrische vitrine die reikt tot aan het plafond. Daarnaast coördineerden we de integratie van de vitrines in de tafels en wanden die deel uitmaken van het decor. Zo werden cilindrische klokken opgesteld op slanke poten, als deel van een compositie die een weiland met bloemen voorstelt. We coördineerden ook de integratie van multimediahardware zoals interactieve tafels en een scherm voor holografische projecties. De ontwerpen die echter het meest in het oog springen zijn de spiegelende vitrines. Bekleed met reflectief staal en met slechts sleutelgaten om door te kijken, vormen ze een onweerstaanbare attractie.
Door vanaf de beginfase nauw samen te werken met de ontwerpers en het museumteam hebben we dit project op tijd kunnen opleveren, volledig in overeenstemming met alle vereisten. De vitrine-ontwerpen zijn niet alleen ongeëvenaard, ze voldoen ook aan de strengste normen voor conservering en veiligheid. Zo blijven ‘s werelds meest geliefde sprookjes voor de toekomstige generaties gevrijwaard.
In juli 2021 benoemde TIME magazine Odense en het Hans Christian Andersen House tot één van de 100 plaatsen om te bezoeken in de wereld. We zijn dan ook des te meer trots deelgenomen te hebben aan dit project.
Hans Christian Andersen Museum
Denemarken
2021
Biographic
Event
Kengo Kuma
42 vitrines, interne elementen en graphics
Foto's: Rasmus Hjortshøj, COAST
Videobeelden: © Reuters